Thursday, April 28, 2016

Macaron Cake




Yesterday was Joseph's birthday and I organised a little home made dinner as a surprise. I have cooked Joseph's favorite dish: the Chicken Enchiladas. OF COURSE it couldn't miss the birthday cake and I tried to make the Macaron Cake. I am pretty bad in making dessert, I like to "mess up" the ingredients and don't follow all the precise rules. I have seen this recipe on Food Network (that channel is a drug!!!) made by Giada De Laurentiis, an Italian-American chef that I love! It's really simple and the result is so cute. Here the recipe.

Ieri era il compleanno di Joseph e quale miglior sorpresa se non una cenetta fatta in casa? Mi sono cimentata nel suo piatto preferito, ovvero le Chicken Enchiladas, posterò la ricetta questa settimana. Ovviamente non è mancata la torta e mi sono cimentata nella Macaron Cake. Io sono abbastanza negata per i dolci perché mi piace molto "pasticciare" con il cibo e non seguire dosi e procedimenti precisi. Ho visto la ricetta su Food Network (è una droga quel canale!!!) cucinata da Giada De Laurentiis, una chef Italo-Americana che adoro! E' davvero semplice e il risultato è carinissimo. Ecco la ricetta.


Ingredients - Ingredienti

For the cake - Per la torta

1 cup of almond meal flour
130 grammi di farina di mandorle

1 cup of powdered sugar
130 grammi di zucchero a velo

1/4 cup of unsweetened cocoa powder
35 grammi di cacao amaro

1/4 teaspoon of salt
1 pizzico di sale

3 egg withes, room temperature
3 albumi a temperatura ambiente

1/8 teaspoon of cream of tartar
un pizzico di cremor tartaro

1/4 cup of sugar
35 grammi di zucchero

For the filling - Per il ripieno

1/2 cup of heavy cream
120 ml di panna liquida

1/2 teaspoon of pure vanilla extract
3 ml di estratto di vaniglia

1/4 teaspoon of salt
1 pizzico di sale

4 oz of dark chocolate, 70%
100 grammi di cioccolato fondente

1 pint of raspberries
1 cestino di lamponi

Steps - Procedimento

Cake - Torta

Mix the almond flour, the powdered sugar, the cocoa and the salt. Put aside.
Unire la farina di mandorle, lo zucchero a velo, il cacao e il sale. Mettere da parte.




















Whisk the egg whites with the cream of tartar, after 1 minute add gradually the sugar. Whisk until creamy and soft.
Montare gli albumi con la cremor tartaro, quando iniziano a montarsi aggiungere gradualmente lo zucchero. Montare finchè i bianchi sono cremosi e morbidi.





















Mix the dry ingredients, mixed before, with the egg whites
Mischiare gli ingedienti secchi, mescolati prima, con i bianchi d'uovo.





















Put the mixture on a oven tray, create two discs
Porre il composto su una teglia da forno e comporre due dischi.



Cook in the oven at 350° F  for 30 minutes
Cuocere in forno per 30 minuti a 175° C

Let the discs cool down
Lasciare i dischi a raffreddare
















Filling - Ripieno

Break the chocolate in a bowl
Spezzare il cioccolato in una ciotola





















Put in a small sauce pan the heavy cream, the vanilla and a pinch of salt. Cook with low fire until you see some bubbles.
Porre in un pentolino le panna, la vaniglia e un pizzico di sale. Cucinare a fuoco lento finchè non compaiono delle piccole bolle.





















Turn off the fire and pour the cream on the chocolate, wait 3 minute and mix until solid and shiny.
Togliere dal fuoco e versare la panna sul cioccolato, aspettare 3 minuti e mischiare finchè uniforme e lucido.





Cover with the plastic wrap directly on the ganache and let it rest in the fridge for 1 hour.
Coprire con la pellicola direttamente la ganache e lasciare a riposare in frigo per 1 ora.



Assembling - Assemblare

Spread the ganache on both disks. Assemble the cake placing the raspberries in the middle.
Spalmare la ganache su entrambi i dischi. Assemblate la torta mettendo i lamponi nel mezzo.








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